Sunday, November 30, 2014

Tratamentul sindromului de apnee in somn

CPAP inseamna continuous positive airway pressure (presiune pozitiva continua la nivelul cailor aeriene). In cadrul sindromului de apnee in somn, aplicarea acestei presiuni mentine caile aeriene deschise in timpul somnului. Folosirea CPAP macar 5 ore pe noapte ajuta la obtinerea unui somn odihnitor. Pacientii cu apnee in somn care folosesc CPAP regulat nu se mai simt obositi in timpul zilei si au risc mai mic de accident vascular cerebral si hipertensiune.
Terapia CPAP foloseste un aparat (care incape pe noptiera) si o masca montata pe nas sau care acopera si gura, prin care se introduce o presiune redusa in caile respiratorii superioare. Este necesara o perioada de adaptare, insa beneficiile sunt extraordinare. Aparatul CPAP este reglat de catre medic la o presiune stabilita in functie de nevoile individuale ale pacientului. Exista mai multe tipuri de masti, concepute pentru a asigura un confort cat mai mare. Unul dintre cele mai frecvente motive de intrerupere a terapiei CPAP este alegerea unei masti nepotrivite – trebuie incercate diverse modele.
Terapia CPAP este de regula prescrisa de medici cu competenta in medicina somnului (de regula pneumologi). Alegerea aparatului, modului de functionare si presiunilor necesare se face in urma titrarii presiunilor. Acest lucru se face de regula in timp ce pacientul doarme in spital conectat la un aparat care determina presiunea necesara pentru a mentine caile respiratorii deschise.
Aparatele CPAP sunt din ce in ce mai accesibile ca pret, chiar si in Republica Moldova.

Daca suferiti de sindrom de apnee in somn, terapia CPAP este de regula cea mai buna optiune de tratament. CPAP poate fi initial dificil de tolerat, insa o colaborare stransa cu medicul dumneavoastra asigura alegerea mastii si presiunilor potrivite, pentru un confort cat mai bun. Starea de sanatate a pacientilor tratati cu CPAP pentru apnee in somn se imbunatateste extraordinar dupa cateva nopti de somn odihnitor.
Daca sforaiti sau va simtiti mereu obosit in timpul zilei, exista posibilitatea sa suferiti de sindrom de apnee in somn. Adresati-va unui medic cu competenta in medicina somnului pentru un studiu de somn (poligrafie sau polisomnografie).

No comments:

Post a Comment