Saturday, February 7, 2015

De ce avem nevoie de somn?

Majoritatea oamenilor spun că au nevoie de opt ore de somn pe noapte, fapt care este o adevărată pierdere de timp în tumultoasa viaţă de la începutul mileniului 3. Câte probleme de maximă urgenţă sau cât timp liber s-ar putea câştiga dacă am dormi mai puţin.
Dacă la întrebarea "de ce dormim?" nu s-a putut da cu exactitate un răspuns satisfăcător, specialiştii au încercat să emită mai multe teorii despre importanţa acestui fenomen care ne acaparează aproape o treime din viaţă.

Se pare că noi nu înţelegem pe deplin importanţa somnului. Ceea ce ştim este că somnul este un anabolic, un proces de reconstrucţie. Se crede că somnul restabileşte proviziile de energie ale corpului, energii epuizate prin activităţile de peste zi.
De asemenea, în timpul somnului, organismul desfăşoară activităţile cele mai intense de reparaţii, ţesutul muscular este reconstruit şi recompus. Ştim că hormonul de creştere, atât de important la copii, dar deasemenea important în procesele de refacere a ţesuturilor este secretat în timpul somnului.
Dacă privim corpul ca pe o maşinărie ne dăm seama că acesta nu poate funcţiona fără revizii periodice. O maşină care nu are uleiul sau filtrele schimbate nu va continua să obţină aceleaşi performanţe. Somnul este aidoma reviziei periodice a maşinii. Un organism privat de somn funcţionează la fel ca un motor unde o bujie a clacat.
Somnul este deasemenea un timp al restabilirii energiei mentale. Pe toată perioada zilei gândim folosind energiile mentale.

No comments:

Post a Comment